04.10.17 13:05 Starost: 289 days

JOŠ PAR SLOBODNIH MJESTA U CJELOGODIŠNJIM, BESPLATNIM RADIONICAMA U NAŠEM CENTRU ZA TEHNIČKE AKTIVNOSTI „VERUDA“

 U Centru za tehničke aktivnosti "Veruda", Trg kralja Tomislava 13. u tijeku su upisi u tehničke radionice, namjenjene učenicima od 1. do 8. razreda osnovnih škola. Još imamo par slobodnih mjesta u radionicama:

-      Maketarstvo - „3D“tehnika – izrada različitih uporabnih predmeta i didaktičkih igračaka (3D puzzle) za učenike od 4. – 6. razreda,

 

-       "Mala škola čiste energije"- izrada solarnih punjača za mobitele za učenike   od  4. – 8. razreda,

 

-       Brodomaketarstvo i modelarstvo – izrada drvene makete „Optimist“ za učenike od  5. – 8. razreda

Osim ovih radionica u Centru  se održavaju radionice za učenike od 1. – 4. razreda:

-       Eko –lego konstruktorstvo  - gradnja tehničkih tvorevina i radnih strojeva

-       Maketarstvo „Diorama“ – izrada maketa u minijaturi, rad u gipsu

-       Robotika i elektronika - za učenike od 5. - 8. razreda

 

Po svojoj prirodi programi Centra nadovezuju se i nadograđuju na predmete iz prirodoslovlja, tehničke kulture i informatike u osnovnoj školi. Jedan od posebnih zadataka je otkrivanje darovite djece i upoznavanje u ranim fazama školovanja s metodama istraživačkog rada.

 

Opis programa radionica

Maketarstvo i „3D“ tehnika ,  cilj je ove radionice poticanje djece na kreativnost, stvaralaštvo, logičko razmišljanje, a kod djece se razvijaju pažnja, koncentracija, te fina motorika i socijalizacijske vještine. Učenici će izrađivati kućice za knjige, uporabne tehničke tvorevine i didaktičke igračke (3D puzzle - model aviona).

Učenici od 4. – 6. razreda pulskih osnovnih škola, izradili bi drvenu kućicu za knjige i time bi se uključili u međunarodni projekt Little Free Library  koji je zaživio u 70 država svijeta, ukazujući na dinamičnost i spontanost življenja uz knjigu u svakodnevnim aktivnostima i na otvorenim prostorima. Projekt se oslanja na ideju za slobodnu razmjenu knjiga koji funkcionira na principu knjiga za knjigu – jednu uzmeš, jednu daruješ – a predstavlja idealni način promoviranja čitanja među djecom.

Želja nam je postaviti kućice na novouređenom Trgu kralja Tomislava na Verudi, a kućica za knjige, osim djeci bila bi namijenjena i odraslima, svi bi mogli u nju staviti svoje knjige i druge posuditi, donositi uvijek nove, bez bilježenja, bez registracije, dan i noć svakog dana u godini. Na ovaj način naš grad pridružio bi se svjetskom pokretu gradova u kojima su građanima knjige uvijek dostupne.

 

Eko –lego konstruktorstvo, gradnja tehničkih tvorevina od metalnih lego elemenata. Učenici spajanjem različitih elemenata, vijaka i matica, čitajući nacrte sastavljaju modele radnih strojeva, aviona i dizalica na koje se montiraju elementi za daljinsko upravljanje, a pogone se energijom iz obnovljivih izvora.

 

Na „Maloj školi čiste energije“ učenici kroz multimedijalne sadržaje i zanimljive prezentacije ulaze u svijet primjene obnovljivih izvora energije. Na vrlo praktičan način uče specifičnosti obnovljivih izvora energije, te načine korištenja sunca, vjetra, plime, oseke, valova, biogoriva izradom različitih solarnih uporabnih predmeta (solarni punjač za mobitele s integriranom svjetiljkom, solarni mehanizam za pokretanje robota i sl.)

 

Na robotici i elektronici učenici će naučiti kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći mickrocontrollere, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot, (EmoRo)  i lego elemente “FISCHERTECHNIK" upoznaju se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem , te izradom i primjenom programa. 

Proces izgradnje i programiranja robota je kombinacija mehanike, elektronike i logičnog razmišljanja sa E-Moro edukacijskim robotom osmišljenim da kroz zabavu i natjecanje  potiče učenje. Edukacijski Mobilni Robot, (EMoRo) približio je polaznicima „stvarni svijet“ elektronike i robotskog upravljanja, kakav se može vidjeti u praksi. Jedine razlike su veličina i sofisticiranost, ali načelo rada je gotovo isto.

 

Brodomaketarstvo i modelarstvo je vrlo kreativna radionica – „mala brodogradnja“,u kojoj polaznike nakon kratkog teorijskog dijela o hrvatskoj tradicionalnoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest očekuje praktični rad. Upoznaju se s dijelovima od kojih je sastavljena maketa ili  brodomodel, a zatim prema nacrtima kreću u izgradnju korištenjem različitih alata, strojeva i materijala. U konačnici nastaju prekrasne makete i brodomodeli na radio upravljanje.

Radionice su prilagođene uzrastu djece i njihovim interesima, a voditi će ih  iskusni mentori i profesori koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture.

Radionice se održavaju jednom tjedno 2 školska sata od 17,00 - 18,30 h prema rasporedu do kraja šk.godine.

Za sve informacije i prijave u nazvati na tel.  223-171

 

 

 

 

Datoteke:
Raspored_radionica_04.doc
Jedrilica_Optimist.jpg
   HR     ENG     ITA