07.07.17 13:06 Starost: 1 yrs

Ljetne Hobby tehničke radionice - podjela pohvalnica

I ove godine za vrijeme ljetnih praznika Centar za tehničke aktivnosti "Veruda“ organizirao je ljetne hobby tehničke radionice za učenike koji osim igre i odmora žele naučiti nešto novo, otkriti svoje interese i stvaralačke mogućnosti. Radionice za učenike od 1. – 8. razreda osnovne škole, okupile su 80 -tak učenika, a održavale su se od 26. lipnja do 7. srpnja 2017. godine.

- „Na ljetnom vjetru“ – izrada zmajeva (1. - 4. r.)


- Eko lego modelarstvo (1. - 4. r.)

 
- „Robotika je in“  (3. - 6. r.),

„KREATIVKO“ – informatička radionica (MS Paint) - (1. -  5.r.)


- „MAKETARSTVO  3D “ – izrada 3D drvenih puzzli  (3. – 8. r.)

„BAŠTINA U TEHNIČKOJ KULTURI“ - izrada tradicijskih dječjih igračaka i suvenira – (1. – 8.r.)

Na ljetnom vjetru“

 

Polaznici su ovladali tehnikom izrade zmaja, čitajući nacrte, koristeći drvenu građu (letvice), rižin i krep papir, ljepilo i razne alate, a kroz dugo toplo ljeto uživati će puštanjem svoga zmaja u  visine.

Eko –lego modelarstvo       

 

Na vrlo praktičan način polaznici ulaze u svijet primjene obnovljivih izvora energije i uče specifičnosti obnovljivih izvora energije, te načine korištenja sunca, vjetra, plime, oseke, valova, biogoriva.

Gradnja tehničkih tvorevina od metalnih lego elemenata. Učenici su spajanjem različitih elemenata, vijaka i matica, čitajući nacrte sastavljali modele radnih strojeva,aviona i dizalica na koje se montiraju elementi za daljinsko upravljanje, a upravljali su im energijom iz obnovljivih izvora.

 

„Robotika je in“

 

Polaznici savladaju znanje kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći mickrocontrollere, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot, (EmoRo) i lego elemente “FISCHERTECHNIK" upoznaju se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem , te izradom i primjenom programa. Proces izgradnje i programiranja robota je kombinacija mehanike, elektronike i logičnog razmišljanja sa E-Moro edukacijskim robotom osmišljenim da kroz zabavu i natjecanje  potiče učenje. Edukacijski Mobilni Robot, (EMoRo) približio je polaznicima „stvarni svijet“ elektrotehnike, elektronike i robotskog upravljanja, kakav se može vidjeti u praksi. Jedine razlike su veličina i sofisticiranost, ali načelo rada je gotovo isto.

 

„Kreativko“

 

Polaznici su u okviru ovoga područja stekli osnovna saznanja o mogućnostima izrade prezentacije korištenjem programa MS PowerPoint, pravilnog ponašanja na Internetu, kao i česte zlouporabe Interneta u razne negativne svrhe.

Kakav je Internet medij. Tko se sve služi Internetom? Nasilja na Internetu, lažno predstavljanje, pedofilija, virusi, provala u osobne podatke.  Kako se zaštititi?

Na zanimljiv način savladali su vještine za pripremanje prezentacije, izrađivali  slajdove s tekstom, vlastitim crtežima i crtežima i slikama iz galerija, te audio i video zapisima, dodavali animacijske efekte na slajdove, pripremili prezentaciju za izvođenje i ostvarili ju.

„Maketarstvo 3D“

 Izrada 3D drvenih puzzli

Osnovna zamisao ove radionice je izrada didaktičke igračke.Odabrali smo 3D

puzzle, model aviona.

Složenost modela aviona zahtijeva višestruke vještine, kako mentalne tako i manualne.

U samom radu polaznici su se služili prototipom modela aviona, tehničkom dokumentacijom i tekstualnim uputama.

Kao materijal koristili su šperploču koju su obrađivali na mali električnim pilama i brusilicama,a  dorađivali puzzle ručnom obradom.

Sam proces izrade puzzli zahtijeva veliku preciznost i točnost, što je bilo jako poticajno i izazovno za polaznike. Posebno završna faza, faza sklapanja dijelova u cjelinu koja iziskuje analitičnost i  metodičnost.

Krajnji rezultat samog procesa je razvijanje i poboljšavanje koncentracije i strpljenja, odnosno, sveukupnog psihomotoričkog potencijala polaznika.

Sam model-igračka, kao završni predmet, dobiva i edukativni značaj.

 

 „Baština u tehničkoj kulturi“

 Izrada tradicijskih dječjih igračaka i suvenira

Baština je poslužila kao inspiracija za ovu radionicu.Ideja je bila povezati Baštinu i Tehničku kulturu, čiji konačan cilj je bio osmišljavanje i izrada suvenira.Kroz proces rada polaznici su se upoznali sa bogatsvom naše Baštine i tradicijskih zanata, kao i samih tehnika izrade koje se koriste u tehničkoj kulturi.

Polaznici su na radionici od mnoštva ideja za suvenir( privjesak, držač, igračke, puzzle...) prema njihovim željama odabrali izraditi privjesak i drvene puzzle.

Kao osnovni materijal koristili su razne profile drvenih materijala, kao dodatni materijal koristili su metalne dijelove i otpadne materijale, a kao standarni materijal (materijale za ukrašavanje i bojanje, tehnički pribor).

U samom procesu stvaranja polaznici su ovladali tehnikom obrade materijala (rezanjem, brušenjem), upotrebe alata i strojeva, pribora i mjerila.

 

Osim ovladavanja tehnikom gradnje eko lego konstrukcija, polaznici su naučili tehniku izrade zmaja, 3D drvenih puzzli, tradicijskih i didaktičkih dječjih igračaka i suvenira, bavili se robotikom i informatikom. Voditelji radionica su iskusni učitelji tehničke kulture i profesori Ivan Iskra, Mirza Salihović, Fina Balta Šošić, Mateja Brodarič i Denis Ivančić koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture, te su mentori učenicima na natjecanjima mladih tehničara. Rezultat rada svih radionica bilo je razvijanje i poticanje psihomotoričkih i kognitivnih vještina, manualnih i kreativnih potencijala kod naših polaznika.

Danas su podjeljene pohvalnice vrijednim polaznicima, a sve izrađene predmete sretni polaznici su ponijeli sa sobom. Radionice su se održavale u jutarnjim satima.

Cjelogodišnje radionice kreću početkom nove školske godine 2017/18.g. u popodnevnim terminima, po završetku upisa na tel. 223 171.

 

 

   HR     ENG     ITA