06.07.18 08:43 Starost: 1 yrs

Ljetne Hobby tehničke radionice - podjela pohvalnica

I ove godine za vrijeme ljetnih praznika Centar za tehničke aktivnosti "Veruda“ organizirao je ljetne hobby tehničke radionice za učenike koji osim igre i odmora žele naučiti nešto novo, otkriti svoje interese i stvaralačke mogućnosti. Radionice za učenike od 1. – 8. razreda osnovne škole, okupile su 80 -tak učenika.

- "Na ljetnom vjetru" - izrada zmajeva (1. - 4.r.)

-  Eko lego modelarstvo (1. - 4. r.)

- „Robotika je in“  (3. - 6. r.),

„KREATIVKO“ – informatička radionica  (1. -  5.r.)

- „RECIKLIRAJ I KREIRAJ“ – izrada uporabnih predmeta  (3. – 8. r.)

„R/C AUTOMODELARSTVO I MAKETARSTVO“ -  vožnja RC i izrada automodela  (1. – 8.r.)

Na ljetnom vjetru“ 

Polaznici su ovladali tehnikom izrade zmaja, čitajući nacrte, koristeći drvenu građu (letvice), rižin i krep papir, ljepilo i razne alate, a kroz dugo toplo ljeto uživati će puštanjem svoga zmaja u  visine.

Eko –lego modelarstvo       

Na vrlo praktičan način polaznici ulaze u svijet primjene obnovljivih izvora energije i uče specifičnosti obnovljivih izvora energije, te načine korištenja sunca, vjetra, plime, oseke, valova, biogoriva.

Gradnja tehničkih tvorevina od metalnih lego elemenata. Učenici su spajanjem različitih elemenata, vijaka i matica, čitajući nacrte sastavljali modele radnih strojeva,aviona i dizalica na koje se montiraju elementi za daljinsko upravljanje, a upravljali su im energijom iz obnovljivih izvora.

„Robotika je in“

Polaznici su savladali vješinu kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći Mickro:bitove, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot, (EmoRo) i lego elemente “FISCHERTECHNIK" upoznali se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem , te izradom i primjenom programa. Proces izgradnje i programiranja robota je kombinacija mehanike, elektronike i logičnog razmišljanja sa E-Moro edukacijskim robotom osmišljenim da kroz zabavu i natjecanje  potiče učenje. Edukacijski Mobilni Robot, (EMoRo) približio je polaznicima „stvarni svijet“ elektrotehnike, elektronike i robotskog upravljanja, kakav se može vidjeti u praksi. Jedine razlike su veličina i sofisticiranost, ali načelo rada je gotovo isto.

„Kreativko“

Polaznici su u okviru ovoga područja stekli osnovna saznanja o mogućnostima izrade prezentacije korištenjem programa MS PowerPoint, pravilnog ponašanja na Internetu, kao i česte zlouporabe Interneta u razne negativne svrhe.

Kakav je Internet medij. Tko se sve služi Internetom? Nasilja na Internetu, lažno predstavljanje, pedofilija, virusi, provala u osobne podatke.  Kako se zaštititi?

Na zanimljiv način savladali su vještine za pripremanje prezentacije, izrađivali slajdove s tekstom, vlastitim crtežima i crtežima i slikama iz galerija, te audio i video zapisima, dodavali animacijske efekte na slajdove, pripremili prezentaciju za izvođenje i ostvarili ju. 

 „RC AUTOMODELARSTVO “ –vožnja rc automodela (5. – 8. r.)

Cilj je radionice promicati prometni odgoj i tehničke vještine, razviti osjećaj prostornosti i motorike kod polaznika, te pružiti prigodu za potvrđivanje sposobnosti. Osim vožnje radio upravljanih automodela stječu nova znanja i vještine u obnovljenom voznom parku s  modelima  Ford Fiest RS4 , Porsche 911 Carrera , Mercedes Benz SLS GT3, učenici su izradili automodele od špera, ugradili elektroniku i pogon za pokretanje, programirali i pokrenuli izrađene automodele. 

„RECIKLIRAJ I KREIRAJ“ - izrada uporabnih predmeta i igračaka – (3. – 8.r.)

Radionica je usmjerena  na ekološku osviještenost i brigu za okoliš i održivi razvoj. Učenici su izrađivali praktične predmete za svakodnevnu upotrebu,  korištenjem „starih, neupotrebljivih“ stvari.  Poželjno je, ali ne i obvezno da učenici  prikupe „otpad“ od kuće (boce, staklene teglice, limenke, CD-ove, kartonske tuljke od papira, odbačene kompjuterske komponente i sl.) od kojih su tehnikom kaširanja izrađivali spei šatlove, kasice prasice, posudice za držanje pisaćeg pribora.

Radionice su se održavale od 26.06. – 16.07.2018. g. u jutarnjim satima 3 puta tjedno.Održano je šest radionica,radionice su bile prepune, a pohvalnice je primilo oko 80-tinjak djece.

Na veliko zadovoljstvo, ponosni i veseli polaznici ponijeli su svojim kućama izrađene zmajeve, lijepe uporabne predmete i puno novih znanja i vještina iz „Kreativka“ i eko lego modelarstva,R/C automodelarstva i maketarstva, uz veliki trud i stručnu podršku njihovih mentora.

Nakon završenih cjelogodišnjih i ljetnih hobby tehničkih radionica, na jesen kreću upisi u nove radionice koje će se održavati u popodnevnim satima, 2 puta tjedno tijekom cijele godine.

Sve informacije mogu se dobiti na tel. 223 171.

 

 

 

 

 

 

 

   HR     ENG     ITA